Brugse bemiddelingskantoor Aquis ziet beweging In de apothekerssector

HARELBEKE – Ook apotheken zijn kmo’s en dus is er ook in die sector wel eens een overname aan de orde. In Harelbeke zocht Mia Van Herweghe, de weduwe van de in 2010 overleden Frank De Geyter, wegens gemis aan opvolging in eigen familie, een externe koper voor haar apotheek De Kerselaar. Het Brugse bemiddelingskantoor Aquis hielp zoeken naar een deal met een win-win voor beide partijen.

Aquis is gespecialiseerd in overnamebegeleiding. “In het geval van de apotheek in Harelbeke, kwamen er heel wat kandidaten opdagen”, weet Veerle Declercq, manager bij Aquis. “Het ging evenwel om een speciaal dossier. Niet alleen de apotheek stond te koop maar ook het bijhorende en relatief recent opgetrokken duplex appartement. Apotheken zijn sowieso gegeerd, want volgens de vestigingswet mogen er geen nieuwe apotheken bijkomen in Vlaanderen. Eén van de gevolgen is dat de kleintjes er uit gaan. Er is dus op het overnamefront wel wat activiteit in deze sector. De prijszetting gebeurt meestal in functie van de winst.”

Dankzij de bemiddeling van Aquis werd de verkoop van apotheek De Kerselaar vrij snel (6 maanden) bezegeld. “De weduwe van Frank De Geyter wenste niet te verkopen aan een keten, maar ging bij voorkeur voor een partij met wie het klikte en die het familiaal karakter zou behouden”, aldus Veerle Declercq. De keuze viel finaal op de jonge apotheker Kristof Mattelin uit Deinze. “Ik run al samen met mijn vader een eigen apotheek in Oost-Vlaanderen, maar er leek me ruimte voor enige schaalvergroting richting West-Vlaanderen”, aldus Mattelin. “Als je dan de kans krijgt om een goed draaiende apotheek te kopen, laat je die niet liggen.”

Lees het volledig artikel op:

Brugse bemiddelingskantoor Aquis ziet beweging in de apothekerssector

Aquis verwelkomt een nieuwe stagiair
Aquis verwelkomt een nieuwe stagiair Lees meer
Overname barometer voor de West-Europese markt
Overname barometer voor de West-Europese markt Lees meer
Overname barometer voor de Nederlandse KMO markt – H1 2023
Overname barometer voor de Nederlandse KMO markt – H1 2023 Lees meer
Vlerick Business School M&A monitor 2023
Vlerick Business School M&A monitor 2023 Lees meer