Verkoop van Defoort in Kuurne

Gilbert Defoort (68), stichter van de Elektrozaak Defoort, neemt vandaag definitief afscheid van zijn Kuurnse zaak. De naam Defoort, én het gekende logo met de gele bol, verdwijnt na 46 jaar. “In 1989 verkocht ik de zaak al eens, maar ik heb ze toen na driejaar weer teruggekocht. Dit keer is het definitief.”

De bekende elektrozaak werd in 1969 opgericht, in de schaduw van de Sint-Pieterskerk en bevindt zich daar nog altijd. “We zijn van dag één gestart met televisies en hifi-installaties, nog altijd onze hoofdzaak”, zegt Gilbert. “Maar ik verkocht niet elke dag een nieuwe televisie natuurlijk, dus we konden daar niet van leven. We breidden ons gamma daarom uit met kantoor- en schoolbenodigdheden en vinylplaten. We verhuurden ook nog een zonnebank kamer boven. Naarmate de zaken beter gingen, konden we die activiteiten geleidelijk aan stopzetten.”

Uitbreidingen

In ’98 werd het gamma nog uitgebreid, van dan af aan kon je voor alle elektro bij Defoort terecht.

”De zaak was amper 54 vierkante meter groot in 1969. Nu bedraagt de totale winkeloppervlakte 1.200 vierkante meter. We hebben wel dertien keer verbouwd.” Gilbert ging twaalf jaar geleden met pensioen. Zoon Pascal en schoonzoon Wim Lannoo, die twintig jaar geleden in het bedrijf stapten, staan sindsdien aan het roer. “Toch kon ik de winkel niet loslaten”, zegt Gilbert. “Ik kwam nog graag een handje helpen.”

Vanaf vandaag heeft de familie Gaillez van WynantBroekaert uit Kortrijk als nieuwe eigenaar het voor het zeggen. “Wij hadden gewoon allebei zin in een nieuwe uitdaging”, legt Wim uit. “Wat het wordt, weten we zelf nog niet. Er liggen twee witte bladzijden vóór ons.”

Gele bollen

De overnemers starten een uitverkoop in hun winkel in de Brugsestraat in Kortrijk. Die wordt daarna gesloten. Defoort wordt dan omgedoopt tot ‘Wynant’. De sterke merknaam verdwijnt dus, net als het gekende logo met de gele bol. “In een straal van vijftien kilometer hangen dertig gele bollen. Ik ben zelf nog overal de ladder opgeklommen om ze op te hangen”, vertelt Gilbert. De gele bol was ook een vaste waarde in Kuurne-Brussel-Kuurne. “Een hele rij plaatsten we er altijd. In de loop der jaren hadden we dé perfecte opstelling gevonden: om de vijftien meter één, zodat de kijker tijd had om ze te lezen, aan beide kanten bedrukt, én aan beide kanten van de weg. De cameraman van de wielerwedstrijd mocht nog gelijk welke hoek kiezen, wij kwamen in beeld.”

De overname betekent het einde van zijn levenswerk. “Dat we succes oogstten, vond ik altijd belangrijker dan het financiële luik. Het geheim van ons succes? Gretig zijn om te verkopen. Vraagt de klant om een tiende televisie aan te zetten, dat met evenveel enthousiasme doen als de eerste. Elke dag vol passie in je winkel staan.”

Gilbert kreeg deze week al enkele steken onder water van vrienden. “In 1989 had ik mijn zaak al eens verkocht. Ik kreeg er een mooie prijs voor. Die overnemers deden het niet super en ik kreeg drie jaar later de kans mijn eigen zaak terug te kopen, voor opnieuw een mooie prijs. Ik heb niet geaarzeld, ik wist dat ik er opnieuw een succes van kon maken. Maar nu is het einde van Defoort wel definitief.”

Bron: https://www.hln.be/regio/kuurne/defoort-verdwijnt-na-46-jaar~a079e860/