Geslaagde overname van Vermo NV onder begeleiding van Aquis!

Al sinds 1936 is de West-Vlaamse onderneming Vermo NV gespecialiseerd in roestvast stalen constructies. Tot voor kort was het een echt familiebedrijf. Drie generaties lang bleef de zaak binnen de familie van Carl Moeyaert en Ria Damme. In november 2020 namen de jonge en gedreven ondernemers Willem Verstraete en Ellen Aernout de zaak met veel enthousiasme over. Carl en Ria zullen nog enkele jaren meelopen binnen Vermo om een vlotte overgang te garanderen.

V.l.n.r.: Carl, Ria, Ellen, Willem

Begeleid door een bemiddelaar

Op 57-jarige leeftijd vond Carl dat het tijd was om een koper te zoeken voor Vermo. “Een overname moet volgens mij gebeuren op het moment dat je als overlater nog energie en motivatie hebt. Zo’n proces vereist namelijk heel wat tijd en kracht. Zeker omdat ik het heel belangrijk vond dat Vermo in goede handen terechtkwam. Ik heb niet gewacht tot ik mijn pensioengerechtigde leeftijd bereikt had. Binnen de familie waren er geen enthousiastelingen, dus besloot ik enkele potentiële bemiddelaars te contacteren om mijn overname te begeleiden. Uiteindelijk gaf ik het vertrouwen aan Veerle Declercq van Aquis. Veerle was de perfecte bemiddelaar en schakel! Alleen had ik het nooit gekund.”

“Mijn advies? Begin op tijd aan het overnameproces en laat je begeleiden door een bemiddelaar!” - Carl Moeyaert - Liet Vermo in 2020 over aan Willem en Ellen

Carl Moeyaert - Liet Vermo in 2020 over aan Willem en Ellen

Op zoek naar een overnemer

Veerle begon haar zoektocht naar een overnemer. "Eerst kijken we welke waarde de aandelen van het bedrijf vertegenwoordigen en brengen we een hoop administratieve zaken in orde. Vervolgens maken we bij Aquis nagenoeg altijd gebruik van OvernameMarkt.be. Dit platform van UNIZO biedt een handig overzicht van alle lopende bedrijfsovernames. Via deze weg kwamen Willem Verstraete en zijn vrouw Ellen Aernout uiteindelijk naar voor als de meest geschikte overnemers."

Vermo is gespecialiseerd in roestvast stalen constructies

Complementair met andere onderneming

Willem is vrij vertrouwd met de sector. Hij richtte begin 2019 de Belgische vestiging van Sandstra op. Dit is van oorsprong een Nederlands bedrijf en een van de marktleiders in Europa op het gebied van RVS afwateringssystemen in de voedingssector. Sandstra en Vermo kenden elkaar, aangezien ze actief zijn op dezelfde markt. Dankzij het complementaire aanbod was de overname een grote opportuniteit. De overname van Vermo creëert een goede samenwerking tussen de twee bedrijven. Voorlopig blijven het dan ook twee aparte ondernemingen.

“We hebben ervoor gekozen niet onmiddellijk allemaal veranderingen door te voeren.” - Willem Verstraete - Nam Vermo in 2020 over

Willem Verstraete - Nam Vermo in 2020 over

Eensgezindheid cruciaal

Zowel Carl als Willem hebben erg veel aandacht besteed aan de goede verstandhouding tijdens de onderhandelingen. Alhoewel Carl geen aandeelhouder meer is, wou hij zich nog niet onmiddellijk losrukken van Vermo en zal hij nog enkele jaren actief blijven binnen het bedrijf. Bij de gesprekken werd elke doelstelling zorgvuldig en gemoedelijk overlopen, zodat beide bedrijven zich sterker en completer in de markt kunnen positioneren. Momenteel zitten Carl en Willem op eenzelfde bureau en ook Ellen en Ria werken samen. Samen waarborgen ze de toekomst van Vermo nv!