Aquis begeleidt de verkoop van de vleesgroothandelsactiviteit van het Gentse St. Pierre aan sectorgenoot Bourgonjon

19 april 2023 - Slagerij St. Pierre en vleesbedrijf Bourgonjon uit Gent kondigen vandaag een samenwerking aan. De vleesgroothandel van St. Pierre in Evergem fusioneert met Bourgonjon. Die B2B-activiteit krijgt als nieuwe naam ‘St. Pierre x Bourgonjon’. “Dit is een nieuw hoofdstuk in onze nu al rijke historie. De fusie zal leiden tot meer efficiëntie en zal ook de dienstverlening naar onze bedrijfsklanten ten goede komen”, stelt Julie Hamerlinck van Slagerij St. Pierre. Zelf concentreert ze zich met haar ouders en haar team voortaan op de slagerij en broodjeszaak onder die naam.

Slagerij St. Pierre in de Gentse stationsbuurt is een begrip. De wortels gaan terug tot 1967, toen de zaak startte als een kleine, lokale beenhouwerij. In 1986 kwam daar verandering in, want toen startte eigenaar Christian Hamerlinck ook met leveringen aan horeca, winkels en groothandels. Die B2B-activiteit werd een succes en om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen, werd in 2017 een tweede productievestiging in Evergem geopend. “Mede dankzij die investering zijn we de voorbije jaren fors gegroeid. Maar die mooie cijfers zijn er niet vanzelf gekomen. Het is elke dag keihard werken”, stelt Julie Hamerlinck.

Omdat Julie zelf geen beenhouwer is en ze zich samen met haar ouders in de toekomst op de uitbating van de winkel en broodjeszaak wil concentreren, ging de familie, samen met het overnamekantoor Aquis, op zoek naar een partner voor de groothandelsactiviteiten. “Op die manier kunnen we de toekomst van die tak veiligstellen”, gaat Julie verder. “Uiteindelijk kwamen we in contact met vleesbedrijf Bourgonjon, die de meest geschikte partner bleek te zijn. Het bedrijf werd afgelopen zomer overgenomen door Ronny Maertens, een telg van de bekende Brugse slagersfamilie Maertens.”

St. Pierre koos bewust niet voor een grote speler uit de sector. “We zijn blij dat we met Bourgonjon een partner gevonden hebben die lokaal verankerd is, de stiel goed kent en tegelijk ambitieus is. Op die manier wordt de kwaliteit verzekerd voor onze klanten. Bovendien knippen we de banden niet volledig door, want mijn vader zal nog een poos aan de zijde van Ronny Maertens blijven staan. Hij is voor veel van onze klanten ook een vertrouwd gezicht, al is het op termijn natuurlijk wel de bedoeling dat Ronny de fakkel overneemt.”

Fusie zorgt voor meer efficiëntie

De fusie tussen de twee bedrijven brengt alvast een nieuwe naam met zich mee: St. Pierre x Bourgonjon. “Op die manier maken we voor onze klanten duidelijk dat er voor hen weinig zal veranderen. Integendeel, onze dienstverlening zal nog verbeteren”, klinkt het bij Julie en Ronny. “De webshop wordt vernieuwd en we zullen een app lanceren, waarop elke klant zijn eigen profiel heeft en waarmee hij nog eenvoudiger en sneller zijn favoriete producten zal kunnen bestellen.”

Het personeel van St. Pierre en Bourgonjon werd begin deze week ingelicht en behoudt zijn job, met alle afgesproken voorwaarden. “Alleen zullen vanaf 1 mei de medewerkers van Bourgonjon mee de overstap naar Evergem maken, want alle productieactiviteiten zullen daar worden geconcentreerd”, geeft Julie nog mee.

Voor slagerij St. Pierre in Gent betekent de fusie dan weer nieuwe mogelijkheden. “We kunnen er ons nu helemaal op focussen. Professionele klanten zijn weliswaar nog van harte welkom, maar dan uitsluitend voor broodjesbestellingen en charcuterie-aankopen. Voor vers vlees moeten ze voortaan bij St. Pierre x Bourgonjon zijn”, besluiten Julie en Ronny.