Vlerick Business School M&A monitor 2021

Introductie

In mei 2021 werd de 2021 M&A Monitor van Vlerick Business School voorgesteld. De enquête bestaat uit M&A inzichten van 173 Belgische experts, verzameld tussen 25 januari en 5 maart 2021. Ook Aquis Corporate Finance was opnieuw één van de respondenten. In dit artikel zullen de typische deal karakteristieken van het voorbije jaar worden besproken en geanalyseerd.

Respondenten

De bevraagde M&A-experten representeren een omvangrijke steekproef van de gehele Belgische M&A markt. De steekproef bestaat uit een brede waaier aan professionals die werken in verschillende sectoren. De 4 grootste groepen zijn financieel adviseurs (26%), Private Equity investeerders (15%), advocaten (14%) en strategische adviseurs (8%).


De evolutie van de Belgische M&A markt

In de enquête van afgelopen jaar, verwachtte ongeveer 80% van de respondenten een daling van 20% van de M&A activiteit. Hoewel COVID-19 zoals verwacht schade toe bracht aan de totale deal activiteit, herstelde het vertrouwen vanaf de zomer wat resulteerde in een minder ernstige daling dan verwacht. Ongeveer 68% van de experten rapporteerden een daling in de Belgische M&A markt. 31% zag een daling van meer dan 20% en slechts 13% ervaarde een toename van het dealvolume.


De meest significante daling wordt opgemerkt bij transacties kleiner dan 1 miljoen euro, waar 47% van alle respondenten een daling van meer dan 20% constateerde, vergeleken met slechts 18% voor het grootste deal segment (meer dan €100 miljoen).


Waardering

Het gemiddelde bedrijf werd in 2020 verkocht met een EV/EBITDA multiplicator van 6.4 (6.5 in 2019). Voor de kleinere deals (< €1 miljoen) daalde de multiplicator naar 4.2. Ook voor bedrijven die werden verkocht tussen €5 en €20 miljoen, betaalden kopers een veelvoud dat gemiddeld 0,6 lager was dan in 2019. Desondanks, steeg de multiplicator van 8.3 naar 8.5 voor transacties van meer dan € 20 miljoen.


2021 FORECAST

Zo’n 60% tot 90% van de respondenten geloven dat de M&A activiteit aanzienlijk zal toenemen ten opzichte van 2020. Aangezien het bedrijfsvertrouwen begint terug te keren en private equity dry powder nog steeds overvloedig aanwezig is, verwachten de experten dat de Belgische M&A markt weer zal evolueren richting pre-COVID volumes of hoger. De heropleving zal worden aangedreven door sectoren die niet door het virus getroffen zijn.


Earnouts & Vendor Loans

Voor veel bedrijven leidde COVID-19 tot een toename van onzekerheid over het werkelijke winstpotentieel of waarde van de doelbedrijven. Verschillende meningen tussen kopers en verkopers over de representatieve EBITDA resulteren in een onderhandelingskloof die steeds meer wordt overbrugd door het opnemen van earnouts. Vergeleken met 2018, is het percentage van deals inclusief earnouts gestegen van 26% naar 36%.


In een gerelateerde trend, namen ook uitgestelde betalingen via vendor loans toe in populariteit. In 2018 was 36% van de deals inclusief een earnout, terwijl vorig jaar 43% van de verkopers een vendor loan goedkeurden. Gemiddeld dekken deze vendor loans 16,6% van de transactiewaarde en dragen ze een rente van 4,5%.


Bron: 2021 M&A Monitor Shedding light on M&A in Belgium – Vlerick Business School

Visie Aquis

We stellen vast dat er nog steeds mooie dossiers in de markt beschikbaar komen, inclusief geschikte kopers en aan interessante, marktconforme prijzen. Het Vlaamse ondernemerslandschap kijkt hoopvol naar de toekomst, maar door een aantal onzekerheden worden de deals complexer gestructureerd. (o.a. earnouts, vendor loans,etc.)

Bent u op zoek naar een partner in uw overnamebegeleiding? Aquis kan u bijstaan met:

  • Begeleiding aan verkoopzijde van waardering en de opmaak van een informatie memorandum tot de effectieve overdracht van de aandelen;
  • Begeleiding aan aankoopzijde vanaf de bespreking van de investeringscriteria en strategische objectieven tot het ondertekenen van de deal;
  • Opmaak van een onafhankelijke waardering
  • Begeleiding bij de financiering van investeringsprojecten en negotiaties met de bank
Vlerick business school M&A monitor 2024
Vlerick business school M&A monitor 2024 Lees meer
2 nieuwe stagiairs versterken het Aquis team
2 nieuwe stagiairs versterken het Aquis team Lees meer
Welkom Simon Coene
Welkom Simon Coene Lees meer
Aquis verwelkomt twee nieuwe stagiairs
Aquis verwelkomt twee nieuwe stagiairs Lees meer